?>

Ska du köpa ett hus eller hyra ut? 

Köpa sin bostad eller satsa på hyresrätt? Svaret är inte allt så lätt. Den gemensamma visdomen har i årtionden varit att köpa ett hus eller bostadsrätt så fort som möjligt eller så fort m an har det ekonomiska utrymmet. Detta på grund av att ett hus- eller lägenhetsköp är en väldigt stor investering men i regel väldigt god investering.  Det kostar mycket pengar och innebär en viss risk (till exempel för en kraftig ränteuppgång) men i de allra flesta fall lönar det sig rejält på lite längre sikt. Man får massor av andra människors samlade kunskap från ett helt alltså det senaste decenniet och det är utan tvekan väört upp och ned under det senaste decenniet. Låt oss ta en kall, hård titt på de ekonomiska aspekterna av att äga ett hem.

Förr i tiden, beslutet på eget eller hyra var till stor del om huruvida att leva i ett hus eller lägenhet. Det är inte längre sant. Bostadsrätter tillåter ägandet av en multi-familjens bostad, och möjligheterna att hyra en fristående hus är större än någonsin tidigare. Så beslutet om egen hyra bör vara äpplen till äpplen med jämförbara egenskaper. Om du funderar på att flytta från en liten lägenhet och köpa en medelstor hus, ser du att det är dyrare bara för att du får mer kvadratmeter och en gård.

Är huset fortfarande en bra investering? Sedan 1975 har hus överlag ökat med i genomsnitt 4,5 procent per år. Andra uppskattningar ger vid handen av ägda bostäder har uppvisat en generell värdeökning med så där 30 procents av nominellt värde, och bara ett hår över noll efter justering för inflation. Lager, å andra sidan, har en långsiktig genomsnittlig avkastning på 9,8 procent inklusive utdelning.

Bostäder verkar vara en stor investering i goda tider, eftersom det är oftast utnyttjas för att i hög grad. Med en 20-procentig handpenning, en prisökning på bara tre procent förvandlas till en 15-procentig ökning i husägare eget kapital. (Gör någon aritmetik med en hypotetisk $ 100,000 hem för att kontrollera detta resultat.) Fastighets förespråkare kallar detta “cash-on-kassa” avkastning. Men hävstång gäller nedsidan också. Med 20 procent ned, torkar en 20 procent prisfall ut alla köparens kapital. Det är inte en besynnerliga scenario, vi har lärt oss från prissänkningar av den senaste bostads byst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *